EDUCATORIUM REM KOOLHAAS PDF

Web: www. Composed of two planes which fold to accommodate a range of distinct programs, including an outdoor plaza, two lecture halls, cafeteria and a testing facility. Planes interlock to create a single trajectory in which the entire university experience — socialization, learning, examination — is encapsulated. The Educatorium is conceived as a new center of gravity for the Uithof University Campus. Point of departure of the design are two sheets which fold and interlock.

Author:Bralrajas Malagul
Country:Anguilla
Language:English (Spanish)
Genre:History
Published (Last):20 May 2011
Pages:58
PDF File Size:4.65 Mb
ePub File Size:18.80 Mb
ISBN:998-2-11441-729-3
Downloads:63295
Price:Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader:Mezitaur



Web: www. Composed of two planes which fold to accommodate a range of distinct programs, including an outdoor plaza, two lecture halls, cafeteria and a testing facility.

Planes interlock to create a single trajectory in which the entire university experience — socialization, learning, examination — is encapsulated. The Educatorium is conceived as a new center of gravity for the Uithof University Campus. Point of departure of the design are two sheets which fold and interlock. The concrete slab is treated as a malleable surface which allows an optimum fit for each program. The sloped planes of the entrance plateau, function like an urban plaza or mixing chamber.

Beneath this area is sheltered the bicycle parking and intersecting bike-path. Above the mixing chamber is the two-story block of examination halls. While specifically planned for mass examinations they are also designed to allow varied configurations of furnishing and inhabitation.

The two auditoria are accessed via the large entry area ramp. Oriented towards the north side the larger auditorium is open to the view of the botanical gardens. Two curving walls enclose the room, one solid, one of glass. In the ceiling, steel reinforcement bars emerge from the exposed concrete slab. Steel and concrete dissociate allowing each material to work at optimum efficiency: the 20cm thick concrete slab is made to span 21 metres.

The second auditorium with seats is situated to the south. Spanning between two massive walls the roof structure is a densely packed series of I-beams forming a surface of steel. The cafeteria is situated beneath the floor of the auditoria. The lines of columns are denser to the south and almost disappear to the north towards the landscape beyond.

Designed to accommodate up to people, the sloping ceiling together with the "random" columns generates a series of "places" within the large room. Circulation in the Educatorium is organized around a cruciform of two corridors subdividing each plan into quadrants and functioning as the main connectors. A second system of paths allows the building to function as a network.

By merging the "pause" areas with circulation, larger open territories are generated as part of strategy of eliminating frontiers in favour of more subtle techniques of separation or inclusion.

Educatorium Model. Here is short list of publications with all infos You need. Timmerhuis OMA Rotterdam.

DIARI VERMELL DE LA CARLOTA PDF

Educatorium

The Educatorium is the first phase of a long-term study conducted by OMA Architects to modernize and develop the Campus of the University of Utrecht, east of the city. Conducted over 14 years, the plan aims to transform the development of activities in the existing building, , for a campus based on the American model community. The word was a made up name Educatorium intended to connote a learning center, and a place to promote higher education. These facilities house shared activities of 14 faculties and many research institutes, creating a major new center for meeting and exchange. Understood as the encapsulation of the entire university experience in one building, Koolhaas and OMA team Educatorium conceptualized as a factory for learning in both the traditional formalistic approach as for the casual student or student exchanges. The Educatorium was specifically designed so that the processes of socialization, learning and exams tangling into each other, blurring the boundaries between lounges, classrooms and hallways, so there is a constant redefinition of what it means to learn in a social environment.

CONFINES DE LO POLITICO ROBERTO ESPOSITO PDF

Educatorium, Utrecht: an example of a sustainable building

Text description provided by the architects. Part of a larger masterplan for the campus of De Uithof for Utrecht University to create a more westernized version of a college campus, the Educatorium was designed to be the new center of campus, not only geographically but socially as well. Understood to be the encapsulation of the entire university experience in one building, Koolhaas and his team at OMA conceptualized the Educatorium as a factory for learning in both the traditional formalistic approach as well as the informal student to student exchange. The Educatorium was designed specifically so that the processes of socialization, learning, and examination would be entangled within one another blurring the boundaries between lounges, classrooms, and corridors such that there is a constant redefinition of what it means to learn in a social environment. The design of the Educatorium is conceptualized as two planes that fold, wrap, and interlock with one another.

Related Articles